Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. augusztus 22.

Emberrablás a bulinegyedben

Ha egy regényt az ifjúsági jelzővel illetnek, az sokak szemében a silánysággal és az igénytelenséggel egyenértékű. Miközben jelen vannak a piacon a fiatal olvasóknak szóló értékes művek is, az „ifjúsági” szerzők egy része korábban Verne, Cooper, May, Kästner könyveinek, ma Harry Potter, a szerelmes vámpírok, esetleg az angolszász főúri gimnáziumok világában játszódó külföldi művek másolásával keresi a kenyerét.
Vannak azonban, akik szerint a fiatalok másféle könyvekre vágynának, csak nem találnak igazán kedvükre valót a könyvesboltokban. Egyikük, Varga Bálint írt egy ifjúsági krimit Váltságdíj nélkül címmel. A regény a valóságban, napjainkban játszódik. A szereplők akár az olvasók osztálytársai is lehetnének. A szerző szerint a legtöbb olvasó igényli, hogy a történet néhány szállal kapcsolódjon a mindennapi életéhez. A Váltságdíj nélkülben valóban nincs semmi, ami – elvileg – ne fordulhatna elő bármely gimnazistával.
A nyitójelenetben a főhősök egy sötét pincében ébrednek, valakik elrabolták őket. Szép lassan mindanynyiuk magánéletéből – akárcsak az Agatha Christie-regényekben – felsejlenek azok a szégyenletes vagy pusztán biztonságuk miatt titkolandó részletek, amelyek külön-külön is elegendő okot szolgáltathatnának az emberrablásra. A könyvet olvasva az ember szinte elfelejti, hogy tinédzsereknek írott kötetet tart a kezében, a nyelvezet és a történetszövés alig különbözik a felnőtteknek írt bármely kalandregényétől.
– Van a fiatal olvasóknak egy markáns rétege, amelynek már kevés a Harry Potter, de még nem nőtt bele a Trónok harcába. Ők a senki földjén lézengenek, és olyan könyvet keresnek, amely izgalmas, ugyanakkor kapcsolódási pontokat is találnak benne. A regényt a 16-17 éveseknek írtam, így megjelenik benne az erőszak, és utalás szintjén az erotika is – nyilatkozta lapunknak Varga Bálint. – Rendkívül érdekes volt, hogy amikor az első néhány fejezetet odaadtam két gimnazista fiatalnak, kihúzatták az összes káromkodást, mert bár nap mint nap használnak csúnya szavakat, könyvben ezt nem tartják helyénvalónak. Alapvetően úgy gondolom, nem szabad hülyének nézni a gyerekeket. Ugyanúgy kell írni nekik, mint a felnőtteknek, és ők ezt értékelni fogják.
A Váltságdíj nélkül jó szívvel ajánlható minden fiatal (és lelkében fiatal) olvasónak, aki a kötelező olvasmányoktól nagyon különböző, mégis a földön járó könyvet keres, s miatta még a szünetekben sem cikizik.
(Varga Bálint: Váltságdíj nélkül. Kolibri Kiadó, Budapest, 2015. Ára: 2990 forint)



















2015. július 25.