Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 11.

Meglepően gyorsan változik a Föld mágneses tere

Tízszer gyorsabban ernyed bolygónk mágneses tere, mint azt a kutatók várták. E természetes folyamat végkifejlete a pólusok felcserélődése lesz, előtte azonban – védőpajzsunk gyengülésével – gondot okozhat a Földet akadálytalanul bombázó napszél. Nem most, néhány évszázad múlva.

Az Európai Űrügynökség műholdjainak adataiból kiderült, hogy immár fél éve folyamatosan gyengül a Földet körülvevő mágneses tér. Ennek oka egyelőre nem ismert a kutatók előtt sem, de könynyen elképzelhető, hogy az északi és a déli mágneses pólus felcserélődésének kezdetét jelzi. Ami igazán meglepő, az a gyengülés gyorsasága. Míg a korábbi mérések alapján úgy számították, hogy a mágneses mező ereje évszázadonként öt százalékot csökken, most kiderült, hogy minden egyes évtizedben gyengül ilyen arányban.
A Föld mágneses terét a bolygó magjában lévő olvadt vas szabad töltéseinek áramlása kelti. Az áramlás geológiai időskálán nem stabil, a benne végbemenő kaotikus folyamatok miatt a mágneses mező is folytonosan változik. Emiatt például az északi pólus sincs állandó helyen. E kisebb ingadozások mellett azonban időről időre drasztikus változások következnek be a Föld magjában, mondhatni, feje tetejére áll a világ.
– Fél-egy millió évenként felcserélődik az északi és a déli pólus, a Föld történetéből legalább kétszáz ilyen térfordulásról van tudomásunk. A legutolsó 780 ezer évvel ezelőtt volt – nyilatkozta lapunknak Horváth Ferenc egyetemi tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem geofizikai és űrtudományi tanszékének vezetője. – Az átfordulás azonban nem hirtelen esemény, több ezer évet vesz igénybe. Először elkezd gyengülni a fennálló mágneses mező, esetleg új pólusok jelennek meg. Így időlegesen nem kettő, hanem sok mágneses pólus lesz a Földön. Végül a gyenge mezőből kialakulnak a felcserélődött pólusok, tehát utána az iránytűk dél felé mutatják majd az északi irányt.
A kutatók eddig arra számítottak, hogy a következő átfordulás kétezer év múlva esedékes, de a gyorsuló ütemet látva már korábbi időpontot valószínűsítenek. A folyamat félidejében (amely tehát legalább évszázadokra, ha nem évezredekre van tőlünk) végletesen lecsökkenhet a mágneses tér ereje. Ez pedig igen veszélyes időszak lesz bolygónk életében, hiszen a mágneses tér fő „funkciója”, hogy a Napból kiinduló töltött részecskéktől (a napszéltől) leárnyékolja a Föld felszínét. E védőpajzs nélkül az élő szervezetek ki lesznek téve a napsugárzás perzselő erejének.
A földi mágneses tér elillanása a hollywoodi filmekben a földi élet teljes pusztulásával fenyeget. Szerencsére a pólusfordulás a valóságban vélhetően nem jelent majd apokalipszist, minthogy a múlt számos ilyen eseményéhez nem kötődtek tömeges kihalások. De az erősödő napszél valóban sok problémát okozhat, főként az elektronikus kommunikációban, de biológiai hatásai is drasztikusak lehetnek.
Az elkövetkező generációknak azonban több száz évük lesz a felkészülésre, miközben a megoldás – a katasztrófafilmek tanúsága szerint – néhány nap alatt is megtalálható.

2014. július 17.