Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 5.

Fényár

New York polgármestere, Michael Bloomberg bejelentette, hogy néhány éven belül a város összes köztéri lámpájában LED égőkre cserélik a hagyományos izzókat. A LED izzók (fénykibocsátó diódák) a világítás forradalmát ígérik, hiszen még az energiatakarékos fénycsöveknél is kevesebb áramot fogyasztanak, miközben tartósabbak náluk. A nagyváros vezetőségének döntése így két szempontból is érthető: egyrészt pénzt spórolnak a villanyszámlán, másrészt takarékoskodnak az energiával (és környezetvédelmi elkötelezettség nélkül egy politikus manapság labdába sem rúghat). A LED lámpáknak azonban nem mindenki örül, sokan nem szeretik e fényforrások „hideg, mesterséges” fehér fényét. A támogatók szerint ez csak megszokás kérdése. Különösképpen azért, mert a nappali, valóban természetes fény nemhogy fehér, hanem inkább kékes. És semmiképpen sem sárga, mint a volfrámszálas izzókból áradó megszokott, nosztalgiát keltő, de semmiképpen sem természetes „meleg” fény. Az pedig csak ráadás, hogy a fizikából ismert színhőmérséklet nevű jellemző skáláján a közbeszédben melegnek titulált színek valójában az alacsonyabb értékeket foglalják el, és a hideg színek színhőmérséklete a magasabb (gondoljunk csak a vasra, amely egyre fehérebb lesz, ahogy egyre tovább hevítjük).



250
ezer köztéri izzót terveznek kicserélni New York utcáin, tudósít a The Verge Bloomberg polgármester sajtótájékoztatójáról. Ezzel korántsem lesz New York úttörő, hiszen Los Angeles, Seattle és Boston már korábban döntött a LED-re való áttérésről.

14
millió dollárt (hárommilliárd forintot) spórolnak meg évente a váltással, minthogy a LED izzók sokkal kevesebb áramot fogyasztanak. A városvezetés szerint ez lesz New York életében a legnagyobb, történelmi léptékben pillanatok alatt végrehajtott technológiai váltás, amely lökést adhat az egész világ LED-iparának.

4
év múlva fejezik be az izzók cseréjét. A váltás egyébként nem most kezdődik, hiszen négy éve folynak az előzetes tesztek néhány New York-i utcában.

20
évig bírják átlagosan a LED izzók, ellentétben az utcai világításban hagyományosan használt nátriumlámpákkal, amelyeknek hat év az átlagos életidejük, ezután általában kiégnek, majd cserére szorulnak. Így a lassabb amortizáció miatt csak a fenntartási költségek évi nyolcmillió dollárral fognak csökkenni.

60
százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak a LED izzók, mint a szokásos magasfeszültségű nátriumlámpák. A tesztek kezdete óta a technológia fejlődésével sokkal olcsóbbak lettek a LED lámpák, így az előzetes számítások szerint a beruházás hat év alatt megtérül a városnak.

76,5
millió dollárba (16,8 milliárd forintba) kerül az áttérés, amely az egész éjjeli városképet átalakítja. Minthogy a tárgyak színe a rájuk vetülő fény színétől függ, a New York-i utcák az eddigi sárgából fehérré (pontosabban a nappalihoz hasonlóvá) változnak. Bostonban többen panaszkodtak is emiatt, amikor elkezdték lecserélni az ottani 64 ezer izzót. De a sárga utcák senkinek sem érnek annyit, hogy dollármilliókkal többet fizessen értük.

2013. november 23.