Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. június 16.

Lauránia forradalma

Winston Churchill minden bizonnyal egyike a XX. század legnagyobb hatású államférfiainak. Hosszú élete során számos háborúban megfordult, és ötven éven keresztül töltötte be a legkülönfélébb miniszteri rangú hivatalokat az egymást váltó brit kormányokban a gyarmatügytől az admiralitáson keresztül a belügyig. Churchill emellett igen termékeny író is volt. Bár híján volt történészi képzettségnek, ontotta magából a közelmúlt háborúit, politikai jelenségeit dokumentáló munkákat. Irodalmi Nobel-díjat is kapott 1953-ban „a mesteri történelmi és életrajzi leírásaiért és az emelkedett emberi értékeket védelmező briliáns szónoklataiért”.

A kitüntetéssel nem mindenki értett egyet – és nem csak azért, mert a díj politikai kiállásként is értelmezhető volt az akkor még aktív Churchill elvei mellett. Akadtak, akik hiányosnak ítélték a miniszterelnök politikatörténeti ismereteit, ami miatt történelemfelfogása sem volt kiegyensúlyozott. A történésekben játszott aktív szerepe okán azonban kevesen vannak, akik nem tartják eposzi hosszúságú műveit, A második világháborút és Az angol ajkú népek történetét megkerülhetetlen forrásmunkának.
Churchill sok művészeti ágban alkotott, de szépirodalmi, fikciós művet csak egyet írt. Az 1899-ben, Churchill huszonöt éves korában kiadott Savrola című regény az egyetlen kivétel, amely most jelent meg először magyarul. A regény afféle romantikus mű: egy képzeletbeli ország, Lauránia forradalmáról szól (Savrola a szabadságharcosok vezetője), de a szerelmi szál – és természetesen Churchill államfelfogása – sem hiányzik belőle. Lauránia valahol a Földközi-tenger térségében található, de a viktoriánus Anglia jellegzetességeit is magán viseli, még gyarmata is van. A mű irodalmi értékét tekintve nem több és nem kevesebb annál, mint amit e mondat alapján gondolni lehet róla. Olvasmányos: Churchillnek valóban volt érzéke a történetmeséléshez, de érdekességét mégis a szerző személye adja.
Az író, aki akkoriban Indiában szolgált, 1897-ben éppen szabadságon volt Angliában, amikor hírét vette a Malakand tartományban (amely ma Pakisztánban található) kitört felkelésnek. Rögvest hajóra szállt, és visszautazott Indiába, az úton kezdte írni a Savrolát. A hadjárat végeztével – félretéve a regényt – hamarjában megírta a kampányban részt vevő hadsereg történetét, utána fejezte be Savrola történetét. A mű először folytatásokban jelent meg a MacMillan’s magazinban, majd 1900-ban adták ki könyvben.
A Savrola a huszonhét kötetesre tervezett, irodalmi Nobel-díjas szerzők műveit felvonultató sorozat első darabja.
(Winston Churchill: Savrola. Metropolis Media, Budapest, 2010. Ára: 690 forint)

2010. november 27.