Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. június 30.

Elefántok és aknák

Bár az országok határait gyakran természetes választóvonalak, például folyók vagy hegyvonulatok mentén jelölik ki, a legtöbb esetben mégsem lehet pusztán a természeti táj alapján észrevenni, hogy éppen átléptünk egy szomszédos országba. Nem csoda hát, ha az állatok sem vesznek tudomást az emberi közigazgatásról. Erre reagálva több dél-afrikai ország közös vadrezervátumot hozott létre, olvasható a LiveScience honlapon. Hivatalos neve Namíbia északi tartománya és Afrika egyik legnagyobb folyója után Kavango–Zambézi Határokon Átívelő Vadvédelmi Terület, röviden Kaza lett. A hatalmas kiterjedésű terület, amely a legnagyobb több országot érintő rezervátum a világon, olyan híres természeti képződményeket foglal magában, mint a Viktória-vízesés vagy az Okavango-delta.



5
ország, Botswana, Angola, Namíbia, Zambia és Zimbabwe alapította a Kazát. A közös rezervátum ötlete már 2003-ban felmerült, de kilenc évnek kellett eltelnie, míg a Kaza idén március 15-én hivatalosan is megkezdhette működését.

287 132
négyzetkilométer a Kaza kiterjedése, ezzel területe háromszor nagyobb hazánknál. 36 külön álló természetvédelmi terület egyesítésével jött létre.

2 500 000
ember él az új vadrezervátum területén, írja a Kaza létrehozásában közreműködő Természetvédelmi Világalap, a WWF a honlapján. Az elképzelések szerint a rezervátum a turizmus felfuttatásával segíteni fogja a helyiek megélhetését anélkül, hogy ehhez pusztítaniuk kellene a környezetüket.

325 000
elefánt, az afrikai elefántpopuláció 45 százaléka él immár a Kaza határain belül. Megtalálható itt a szavannai szafarikról szóló filmek öt legismertebb nagyvadja: az elefánton kívül az oroszlán, orrszarvú, leopárd és bölény is.

3000
madárfajnak és 600 különféle növénynek is otthont ad a Kaza. A remények szerint az egységes irányítás hatékonyabbá teszi majd az állatpopulációk egyensúlyban tartását és az orvvadászat visszaszorítását.

333
orrszarvút öltek meg 2010-ben Dél-Afrikában, majdnem háromszor annyit, mint egy évvel korábban. Közöttük voltak keskenyszájú orrszarvúk is, amelyekből már csak mintegy 4200 példány él a földön. A szélesszájú orrszarvúk megmentése az állatvédelem eddigi legnagyobb sikere. A XIX. század végén alig 100 példányról tudtak, ma már több mint 20 000 él belőlük.

1708
méter széles és 108 méter magas a Kaza park leghíresebb turistalátványossága, a Viktória-vízesés. Bár van nála magasabb és szélesebb is a világon, mégis a legnagyobb vízesésnek tartják, valószínűleg a vízfüggöny egybefüggő területe miatt. 15 000 négyzetkilométer a másik fő attrakció, az Okavango-delta területe. Különlegessége, hogy bár a folyó deltatorkolat-szerűen kiszélesedik, a víz nem az óceánba ömlik, hanem a Kalahári sivatagban párolog el.

6 000 000–20 000 000
taposóaknát telepítettek Angolába az 1975-től 2002-ig tartó polgárháború során, ezzel Angola a legelaknásítottabb ország a világon. A 12 milliós Angolában 36 000 aknára lépett és csonkolt végtagú ember él. A Kaza alapítói az állatvédelem mellett az aknamentesítést és az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaihoz való alkalmazkodást is célul tűzték ki.

2012. április 21.