Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. június 26.

E-füst

Az ártalmatlan cigaretta, a károsanyag-mentes dohányzás – ehhez hasonló
reklámszlogenekkel hirdetik az internetes áruházak az elektromos cigarettát. Noha semmit
sem lehet tudni pontos összetevõirõl, és bizonyítékok sincsenek hatásaira, használata




töretlenül terjed. Veszélyes ez, vagy a hagyományos cigarettánál csak jobb lehet?
Furcsa látni, amikor a dohánygyárak pontosan azt hirdetik, amit a közegészségügyi hivatalok, sőt a dohányzásellenes egyesületek és tüdőgyógyász-társaságok szerte a világban. A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, hogy vállvetve harcolnak a közös célért: az elektromos cigaretta (elterjedt nevén e-cigaretta) betiltásáért. Természetesen a cél csak látszólag közös. Míg a hagyományos cigaretták gyártói a piacukat veszélyeztető új termék kiszorításáért küzdenek, addig az egészségügyi szakemberek az eszköz bizonyítatlan hatékonyságát és kérdéses biztonságosságát kérik számon.
Az elektromos cigaretta tulajdonképpen akkumulátorral működő elektromos inhalátor. Nikotint és ízesítő anyagokat szívnak belőle az emberek, kinézetre pedig gyakran megkülönböztethetetlen a hagyományos cigarettától. Népszerűségének titka, hogy segítségével a dohányzás élménye szinte teljesen szimulálható. Még fel is melegszik. A forgalmazók szeretik hangoztatni, hogy ez nem más, mint a leszokást segítő gyógyhatású segédeszköz. Talán még a tb-támogatást sem utasítanák vissza.
A szicíliai Cataniai Egyetem dohányzásmegelőzési és -gyógyítási központjának kutatói negyven dohányos bevonásával vizsgálták az e-cigaretta hatását. Az eredmények mindenképpen biztatók, noha nagyon kevés embert teszteltek. Közülük huszonhét legalább felével csökkentette napi cigarettaadagját az e-cigaretta szívásának segítségével, kilenc leszokott a dohányzásról. A gyógyszerügyi intézetek (például az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság, az FDA) mégis szkeptikusak, olvasható a The New York Timesban. Vajon megalapozott óvatosságról vagy lobbiérdekek kiszolgálásáról van itt szó?
– Az elektromos cigarettával kapcsolatban egyelőre nincsen semmilyen bizonyító erejű, tehát sok ember vizsgálatán alapuló klinikai kísérlet. Így felelősségteljes orvos nem ajánlhatja betegeinek – válaszolta az eszköz tényleges hasznát firtató kérdésünkre Müller Veronika tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese. – Az e-cigarettában használatos patron mérgező mennyiségű nikotint tartalmaz, így hivatalosan nem is lehetne forgalomba hozni, és így az orvosi segítséggel történő leszokásban sem alkalmazható.
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) állásfoglalása szerint az e-cigaretta, minthogy a szervezetre ható tiszta hatóanyagot, nikotint juttat a szervezetbe, gyógyszernek minősül. Emiatt csak OGYI-engedéllyel, a gyógyszereknél megszokott dokumentáció mellett lehetne forgalmazni. Jelenleg sem a szervezetbe jutó nikotin pontos mennyisége, sem a fogyasztóknál jelentkező hatás mechanizmusa nem ismert egyértelműen – idézi az OGYI véleményét Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzásfókuszpont nevű munkacsoportjának vezetője lapunk kérdéseire írott válaszában.
– Az elektromos cigaretta jelenleg talán a dohányzás egészségügyi kezelésének legvitatottabb kérdése. Célszerű azonban két oldalról megvizsgálnunk ezt a terméket. Tekinthetünk rá a leszokást segítő eszközként, de ártalomcsökkentő eszközként is – mondja Urbán Róbert, az Eötvös Loránd Tudományegyetem személyiség- és egészségpszichológiai tanszékének munkatársa, A dohányzás egészségpszichológiája című kötet szerkesztője. – Arra nincs széles körben elfogadott klinikai bizonyíték, hogy az e-cigaretta segítené a leszokást. Azok viszont, akik nem tudnak leszokni a cigarettáról, az e-cigaretta szívásakor a dohányfüst helyett csak tiszta nikotint és még néhány oldó- és tartósítószert lélegeznek be. Utóbbiak egészségügyi hatása azonban nem ismert.
A dokumentált tesztek hiányában is lehet elvileg haszna az e-cigarettának.
– Én is tapasztalom, hogy vannak betegeim, akik beszerzik az e-cigarettát és használják. Nagyon fontos azonban kiemelni, hogy ezt sohasem orvosi javaslatra teszik. Azt látom, hogy van, akinek ez tényleg jó – mondja Müller Veronika. – Valószínűleg az élettani mechanizmusa ugyanaz, mint a törzskönyvezett nikotinpótló készítményeknek. De ennél nincsenek biztonságossági vizsgálatok, így nem javasolható.
Az e-cigaretta szívása elvileg nagyon hasonlít a leszokást segítő, elfogadott, sőt orvosilag javallott nikotinpótló eljárásokhoz (például a tapaszhoz vagy a rágógumihoz), amelyek hatékonyságát klinikai tesztek bizonyítják. A leszokás sikerességéhez azonban ez nem elég.
– A tapasszal és a rágógumival ellentétben az e-cigaretta nem készteti a dohányost arra, hogy változtasson szokásain. Megmarad a dohányzás rítusa, továbbra is lóg valami az ember szájában, és nem kell más feszültségkezelő megoldásokat találnia. Egyszerűen túl kényelmes – véli Urbán Róbert. – Fenntartja a dohányzási függőség megerősítő mechanizmusait. Minthogy az e-cigarettát az emberek orvosi felügyelet nélkül szívják, amely nélkül a tapasz sem sokat ér, nincs „beleprogramozva” a kúrába a fokozatosan csökkenő, majd megszűnő nikotinbevitel.
Marad tehát az e-cigaretta melletti érvként az esetleges ártalomcsökkentés. Az elektromos cigaretta a passzív dohányosok számára mindenképpen jobb megoldás a hagyományos változatnál. Másokat, akik a dohányos környezetében élnek (kivéve a várandós nők magzatait), elvileg nem károsít. A dohányzó ember szervezetében jelentkező csökkent ártalom azon a vélelmen alapszik, hogy az elektromos cigaretta használatával a dohányos csak néhány anyagot juttat szervezetébe, ellentétben a hagyományos cigarettával. Annak füstje négyezer összetevőből áll, ezek közül negyven biztosan rákkeltő, a többiről pedig nem tudni. Az ártalomcsökkentéssel azonban vigyázni kell, mert könnyen mentsvárrá válhat.
– Ha általánossá válna az e-cigaretta használata, ez a leszokás könnyű alternatívája lenne a dohányosok számára. Amikor ugyanis megpróbál valaki leszokni, kezdetben gyakran szinte lehetetlennek látja a sikert – figyelmeztet Urbán Róbert. – Amikor kéznél lesz az elektromos cigaretta, sokan felmentve érzik majd magukat, és meg sem próbálnak leszokni.

2011. december 3.