Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. június 15.

Dől a fa

Az Európai Unió brüsszeli központjában kezdtek figyelemfelhívó kampányba lengyel környezetvédők Európa utolsó őserdejének megmentése érdekében. A bialowiezai erdő hatalmas fenyőfák és tölgyek alkotta rengetege a történelem előtti korok óta áll Európa ember előtti növényzetének utolsó emlékeként. Bár egykoron hatalmas erdőség borította be szinte az egész kontinenst, az ember már az ókorban kivágta ennek jó részét. A faanyagot építkezésre és fűtésre használta, a felszabaduló földterületeken pedig állatokat legeltetett és növényeket termesztett. A környezetvédők állítása szerint a lengyel hatóságok az európai jogszabályokat megsértve vágatnak ki fákat az erdőben, míg a hatóság szerint csak a beteg, elhalt fákat ritkítják. „Mi is ökológusok vagyunk. Segíteni próbálunk a természetnek a kórokozókkal szembeni védekezésben” – nyilatkozta Andrzej Antczak, a bialowiezai erdészet vezetője az AFP hírügynökségnek.



150 000
hektáron terül el a bialowiezai erdő Lengyelország és Fehéroroszország területén. Az UNESCO 1979-ben a világörökség részévé nyilvánította a területet.

12 000
éve, a legutóbbi időkig nem avatkozott be az ember az erdő természetes ökoszisztémájába, ezért nevezik a bialowiezait őserdőnek. Története akkorra nyúlik vissza, amikor az utolsó jégkorszak végén az eljegesedés visszahúzódott a területről.

200 000
turista keresi fel évente az erdő lengyelországi részét, így az idegenforgalom az egyik legjelentősebb bevételi forrása a közelben élő embereknek. 50 méter magas erdei fenyők és 40 méter magas tölgyek, kőrisek sem ritkák errefelé, amelyek Európa legmagasabb fái között vannak.

20 000
állatfaj honos az erdőben, közöttük 250 madárfaj és 62 emlősfaj. A legkülönlegesebb Európa legnagyobb testű emlőse, a szinte teljesen eltűnt európai bölény, amelyből 800 példány él Bialowiezán. A különálló bölénycsordákat biztonsági kerítés választja el egymástól, így nem tudnak genetikailag keveredni. Ez a végletesen csökkent egyedszámú faj genetikai változatosságának megőrzése miatt szükséges.

16
százalékára terjed ki mindössze a nemzeti park az erdő lengyelországi területének. További 20 százaléka szigorúan védett, a fennmaradó hányadot a lengyel erdőgazdálkodási hivatal kezeli. Az erdő fehéroroszországi része teljes egészében nemzeti park.

100 000
köbméter fa kivágását engedélyezték tavaly a lengyel erdészeti hatóságok. Ez a teljes lengyel fakitermelés 3,5 ezreléke. A környezetvédők a nemzeti park területének kiterjesztéséért küzdenek, hogy az erdő minél nagyobb területe élvezhessen védettséget. A célokkal azonban nem mindenki ért egyet.

2400
lakosa van az erdőben lévő Bialowieza településnek, akik jórészt az erdőből élnek. „A nemzeti park korábbi kiterjesztése több kellemetlenséget okozott, mint amennyi előnnyel járt – mondja Albert Litwinowicz polgármester. – A lakosok félnek, hogy ezután nem mehetnek az erdőbe gombászni és szamócát gyűjteni, a favágók pedig munkájuk elvesztésétől tartanak.”

2010. szeptember 18.