Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. június 16.

Csoportos megbízás

Sokan nem sorolják a pszichoterápiát a bizonyított hatású gyógyító eljárások közé, minthogy hatásmechanizmusa kevéssé ismert. Mégis lehet benne valami, mert a pszichoterápiával kezelt páciensek későbbi kórtörténetét követő hosszú távú vizsgálatok általában javulást mutatnak ki állapotukban. Bár a terapeuták ádáz csatákat képesek vívni arról, hogy a pszichoterápia mely fajtája alkalmas az egyes betegségek kezelésére, valószínűleg ennél sokkal fontosabb, hogy a megfelelő személyiségjegyekkel rendelkező terapeuta higgyen a terápia sikerében, és szoros kötelék alakuljon ki közte, valamint páciense között.


Irvin Yalom A Schopenhauer-terápia című regényében szereplő terapeuta, Julius Hertzfeld személyisége biztosan alkalmassá teszi őt hivatása űzésére. A történet élete utolsó évében játszódik. A pszichiáter, értesülve halálos betegségéről, újból felveszi a kapcsolatot korábbi pácienseivel, és terápiás csoportba gyűjti őket. A csoport élete nem idegen a szerzőtől, aki maga is pszichiáter. A Stanford Egyetem professor emeritusaként az egyik legismertebb terapeuta az Egyesült Államokban. Regényei mellett egyetemi pszichiátriai tankönyveket és népszerű lélektani könyveket is írt az elmúlt negyven évben.
A regénybeli csoport központi karakterét, Philip Slate-et praxisának legnagyobb kudarcaként tartja számon Hertzfeld. A férfit három évig kezelte eredménytelenül, de legnagyobb meglepetésére maga is tanácsadóvá lett, aki a XIX. század első felében élt német filozófus, Arthur Schopenhauer tanításait igyekszik átadni mindenkinek, akivel csak találkozik. Schopenhauer gondolatai ezután átszövik a csoport tagjai között zajló beszélgetéseket. Elmélete szerint a minket körülvevő világ, ahogy azt érzékeljük, csak képzetünk és akaratunk egymásra hatásából létrejött szubjektív jelenség. Slate csak annak árán hajlandó részt venni a csoportban, ha az emberi kapcsolatok természetének megismeréséért cserébe ő Schopenhauerről taníthatja a pszichiátert. Így kapcsolatukból a terapeuta legalább annyit tanul, mint a páciens.
Bár A Schopenhauer-terápia műfaja regény, történései kitaláltak, az olvasó mégis megértheti belőle, hogyan zajlik a pszichoterápia. A pszichiáter író munkamódszerei áthatják a regénybeli csoport kezelését. Hogy mindez alkalmas-e a lelki bajok orvoslására, azt már mindenkinek magának kell eldöntenie.
(Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia. Park Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 3500 forint)

2010. október 30.